Bezoek Fries Museum

dinsdag 18 februari 2014


 

Thema: oud geld en nieuw geld.

 

De Friese architect Abe Bonnema gaf meer dan 10 jaar geleden de aanzet voor de nieuwbouw van het Fries Museum. Bij zijn overlijden in 2001 liet hij maar liefst 18 miljoen euro na aan het Fries Museum. Wel met twee voorwaarden: bouw op of aan het Zaailand/Wilhelminaplein in Leeuwarden en de architect Hubert-Jan Henket moest de architect worden van de nieuwbouw. Het Fries Museum heeft die kans aangegrepen en is nu een aanwinst voor Leeuwarden en voor vandaag het podium voor de CCZF.

 

Na het welkomstwoord van onze voorzitter Jan van Zanden werd het woord gegeven aan Dirk Jan Pfeifer, een jonge ondernemer uit Sneek van het bedrijf Everlake. Dit bedrijf houdt zich bezig met het online zakendoen middels web shops. Everlake Trading Company is in 2008 opgericht. Klein begonnen, en nu een leidinggevende rol in de huishoudelijke verbruiksartikelen branche. In 2008 voor het eerst online met een webwinkel in de espressomachine onderhoudsartikelen genaamd Eccellente.nl. Na verloop van tijd kwamen er meerdere webwinkels elk gericht op niche markten.

De missie voor dit bedrijf is een breed assortiment functionele en praktische huishoudelijke gebruiksartikelen aan te bieden tegen zo laag mogelijke prijzen, zodat zoveel mogelijk mensen in staat zijn deze artikelen te kopen. Het jaar 2013 was zeer succesvol met € 700.000 omzet, 63% meer dan in het jaar 2012.

 

Vervolgens gingen we in twee groepen door het museum en kregen we een korte uitleg over de tentoonstelling Oud Geld door Marlies Stoter.

Oud Geld toont in vijf zalen circa tweehonderd objecten. De schijnwerpers zijn gericht op topstukken van het Friese erfgoed, zoals de zilveren Poptaschat, zeldzaam mooi borduurwerk in goud en zilver, kostbaar damast en voorname portretten van de belangrijke Friese schilder Wybrand de Geest. In Oud Geld komt de Gouden Eeuw tot leven.

Societyexpert Jort Kelder laat zien dat begrippen als Old boys Networks en musthaves van alle tijden zijn. Kelder is de eerste van een aantal gastconservatoren die een wisselpresentatie inrichten met gadgets van nu. Deze worden geplaatst naast hun 17de-eeuwse equivalenten: een huwelijksportefeuille met goudborduurwerk uit 1680 naast een damestas van Birkin, waarvoor mensen nu jaren op een wachtlijst staan. Hij laat zien dat materiële statussymbolen van alle tijden zijn. In de resterende (korte) tijd konden we een indruk krijgen van de rest van de collectie van het Fries Museum.

Daarna was er in de bar van het museum volop gelegenheid tot netwerken onder het genot van een hapje en een drankje waar druk gebruik van werd gemaakt. Al met al een zeer geslaagde bijeenkomst met ongeveer 60 leden en introducés.